jueves, 10 de noviembre de 2011

QUÈ FUMEN ELS NEOCONVERGENTS?



REFORMA EN L'ENSENYAMENT SECUNDARI

La iniciativa empresarial serà una matèria optativa de 4t d'ESO
La llei d'economia sostenible obliga els centres a introduir la nova assignatura
Rigau aprofita la idea per impulsar l'esperit emprenedor en primària i FP

Dimecres, 9 de novembre del 2011
JORDI CASABELLA
BARCELONA
El Govern va aprovar ahir un pla que, servint-se de les recents modificacions introduïdes pel Govern central en el currículum de quart d'ESO a través de la llei d'economia sostenible, busca fomentar la iniciativa empresarial entre l'alumnat de secundària. Les reformes es traduiran, substancialment, en la introducció en l'oferta dels centres d'una nova assignatura, Orientació Professional i Iniciativa Emprenedora, que l'alumnat podrà escollir de manera optativa, cosa que ja determinava la llei aprovada el mes de juny. Paral·lelament, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va explicar que una altra assignatura, Empresa i Iniciativa Emprenedora, que s'imparteix en alguns cursos de Formació Professional, s'estendrà de forma obligatòria a totes les titulacions de cicles formatius. Els canvis s'introduiran en el curs 2012-2013.

Irene Rigau va anunciar que des de l'educació infantil (3-6 anys) i primària (6-11 anys) es posarà èmfasi a impartir continguts que difonguin l'esperit emprenedor en els centres educatius, com ara alguns conceptes econòmics bàsics i la relació entre l'ensenyament que reben els alumnes i l'èxit a l'hora d'aconseguir els objectius que es proposin en el futur.
VALORS A DIFONDRE / Des de l'inici de l'educació secundària obligatòria (12-16 anys) s'insistirà en el desenvolupament de valors com per exemple «la perseverança, la creativitat i la confiança en un mateix, el descobriment de les habilitats i els interessos personals, i els riscos d'abandonar els estudis», a més a més d'intentar que es comprengui «la relació entre l'economia i l'empresa», s'explica en un esbós del pla.
I a la formació professional i el batxillerat es buscarà «fomentar el treball en equip» i l'anàlisi de «les aptituds requerides pel mercat laboral, comparant-les amb els interessos i les habilitats» de cada estudiant.
La novetat més rellevant, la introducció de la matèria d'Orientació Professional i Iniciativa Emprenedora, no és una creació del Govern. Forma part del nou caràcter «orientador» que adoptarà l'últim any de l'educació obligatòria (4t d'ESO) a partir del curs que ve, una decisió adoptada pel Ministeri d'Educació que haurà de ser convalidada a partir del 20-N pels nous responsables del departament ministerial.
A partir del curs 2012-2013, a més de set matèries comunes obligatòries (Educació Ètica, Educació Física, Ciències Socials, Geografia i Història, Català, Castellà, Matemàtiques i una primera llengua estrangera), l'alumnat de 4t haurà d'elegir tres disciplines més. Entre elles figuren els continguts que fomenten la iniciativa empresarial, encara que aquests hauran de competir amb 11 assignatures optatives més.

No hay comentarios:

Publicar un comentario